Schotland 2018

Reisverslag onder de foto’s.

Schotland

Reisverslag Schotland van 6 t/m 17 augustus 2018

Maandag 6 augustus: Nederland – Midden-Engeland

We reden we via de Belgische en Franse autowegen naar Calais. Hier vervolgden we onze reis  met de ferry, die ons naar Dover bracht. Na aankomst in Dover reden we naar Midden-Engeland, waar we dineerden en overnachten.

Dinsdag 7 augustus: Midden-Engeland – Blairgowrie Schotland

Over de Engelse autowegen reden we via Manchester en Carlisle naar de grens met Schotland. Via Perth bereikten we in de loop van de middag Blairgowrie, waar wij drie nachten verbleven.

Woensdag 8 augustus: Glamis Castle

Het eerste plaatsje dat wij passeerden op deze prachtige tocht was Spittal in Glenshee. Daarna bezochten we het pittoreske dorpje Braemar, wereldberoemd vanwege de Highland Games, die hier in de openlucht worden gehouden. Het plaatsje was sinds koningin Victoria één van de favoriete bestemmingen van de Engelse Koninklijke familie. Wij bezochten Glamis Castle omdat Balmoral Castle gesloten was voor bezoekers. In het Victoriaanse dorpje Ballater bewonderden we de vele uithangborden bij de winkeltjes, waarop, vrij vertaald, staat dat het betreffende winkeltje “hofleverancier” is. Via het historische havenstadje Dundee keerden we terug naar ons hotel.

Donderdag 9 augustus: Dagtocht Edinburgh

Wij maakten een rondrit door de stad, waarbij we de belangrijkste gebouwen te zien kregen. We reden over de Royal Mile van Canongate tot Castle Hill. Ook kregen we de gelegenheid om te winkelen, het kasteel te bezoeken en iets te drinken in het gezellige centrum. In de loop van de middag gingen we terug naar ons hotel.

Vrijdag 10 augustus: Pitlochry – Newtonmore – Ullapool

Wij verlieten Blairgowrie en reden via Dunkeld naar het plaatsje Pitlochry, waar we bij de stuwdam even stopten om de vistrap te zien. Volwassen zalm uit de Oceaan zwemt hier de Tummel op om in de bergbeken kuit te schieten. Daarna reden we via Aviemore naar Newtonmore, waar we op de kunstmatige berg bij Kingussie de Ruthven Barracks zien. Deze kazerne werd gebouwd in 1718 voor het leger, dat de Hooglanden moest controleren. In het Highland Folk Museum zijn woningen en bedrijfsgebouwen te zien, allemaal afkomstig uit het hele gebied van de Hooglanden. Vervolgens reden we langs Inverness (waar we onderweg nog een stop hadden bij een mooie waterval),  naar Ullapool  waar wij drie nachten verbleven.

Zaterdag 11 augustus: Drumnadrochit – Urquhart Castle – Inverness

Het beroemdste meer van Schotland is ongetwijfeld Loch Ness, dat wij vandaag hebben bezocht. Om te weten te komen of het monster inderdaad bestaat, hebben we in het plaatsje Drumnadrochit de officiële Loch Ness tentoonstelling bezocht. Via de ruïne van het in de 16e eeuw gebouwde Urquhart Castle, gelegen op een spectaculaire plek boven de oever van het meer, vervolgden we de reis naar Inverness. Hier bezochten we het Scottish Kiltmaker Visitor Centre, waar de geschiedenis van de Schotse kilt werd uitgelegd.

Zondag 12 augustus: boottocht Ullapool

In Ullapool hebben we een boottocht gemaakt. Tijdens deze tocht hadden we grote kans om dolfijnen, zeehonden of zelfs orka’s te spotten. De dolfijnen hebben we in grote getalen gespot ook enkele zeehonden, maar de orka’s waren er die dag niet. Ook konden we genieten van fraaie vergezichten op de westkust van Schotland.

Maandag 13 augustus: Fort William – Loch Lomond – Dunoon

We namen afscheid van Ullapool en reden langs het zuidelijke gedeelte van Loch Ness naar het 18e-eeuwse Fort Augustus, gebouwd door het Engelse leger om Schotse opstandelingen in bedwang te houden. Vervolgens reden we langs Loch Lochy en bereikten Fort William, nu een moderne stad. Het Fort, genoemd naar onze stadhouder-koning Willem III, is geheel verdwenen. Vanuit Fort William zagen we de imposante Ben Nevis, de hoogste berg van Groot-Brittannië (in de mist). We volgden een mooie route en kwamen via de Glen Falloch bij het prachtige Loch Lomond, het grootste zoetwatermeer van het land. Via Arrochar bereikten we Dunoon, waar we twee nachten verbleven.

Dinsdag 14 augustus: het eiland Bute

We hebben een interessante tocht over het eiland Bute gemaakt. We reden eerst naar het plaatsje Colintraive, waar we de veerpont namen naar Rhubodach op het eiland Bute. Tijdens de rondrit over het eiland brachten we een bezoek aan Rothesay, de hoofdstad van het eiland. Midden in het stadje ligt het indrukwekkende Rothesay Castle, gebouwd rond 1200. In de 16e eeuw is het kasteel uitgebreid met een groot poortgebouw, waarin zich een prachtige ridderzaal bevindt. Na het bezoek aan dit kasteel gingen we naar het neogotische Mount Stuart House met zijn mooie tuinen. Na dit bezoek reden we terug naar de veerpont, die ons weer naar het vaste land bracht.

Woensdag15 augustus: Inveraray – de Trossachs – Glasgow – Prestwick

Van Dunoon reden we naar Inveraray voor een kort bezoek. Vervolgens gingen we naar de kleurrijke Trossachs, een romantisch gebied met veel meren. Schrijvers vonden in dit gebied hun inspiratie. Walter Scott schreef hier bijvoorbeeld een aantal romans. Ook leefde hier ooit de Schotse volksheld Rob Roy. We hebben ook nog een stop gehad in Luss, aan het bekende Loch Lomond. Via Glasgow reden we naar de omgeving van Prestwick, waar we dineerden en overnachten.

Donderdag 16 augustus: Prestwick – Zuid-Engeland

Na het ontbijt reden we via een mooie route naar de Schots-Engelse grens. Vandaar een lange rit naar ons overnachtingshotel in Hythe Zuid-Engeland, waar we tegen de avond aankwamen.
Hier hebben we genoten van een prachtige zonsondergang en opkomst aan het prachtige strand.

Vrijdag 17 augustus>: Midden-Engeland – Nederland

Na een vroeg ontbijt reden we naar Dover, waar we inscheepten op de ferry naar Calais. Daar aangekomen reden we via de Franse en Belgische autowegen naar Nederland. Op ons centrale overstappunt kregen we een goed verzorgd afscheidsbuffet aangeboden voordat we huiswaarts keerden.

Totaal aantal bus km’s  4105 km