Oostenrijk 1999

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Reisverslag Vakantie 1999 Oostenrijk

15-daagse treinwandelreis langs pensions, door de Oostenrijkse Alpen.

Reisorganisatie:   SNP Reisleidster:    Corine Davids

Medereizigers:      Heleen Boonstra, Willem en Margot Knooihuizen, Jose Pauw en Jan v.d. Berg.

In de oostelijke Alpen hebben we wandelingen gemaakt over drie bergruggen n.l. het Vorarlgebergte (granietmassief)  het Karwendel (kalksteenmassief) en het Tauerngebergte (granietmassief). Ter afsluiting  zijn we naar Wenen doorgereisd. Alle verplaatsingen waren per trein en postbus.

Dag 1 en 2, naar Gargellen, zaterdag en zondag 3 en 4 Juli.

Om 17:00 uur vanuit Sittard vetrokken met de trein naar Arnhem. Om 19:35 uur zijn we gearriveerd en hebben kennis gemaakt met de reisleidster en de medereizigers. Vervolgens om 20:30 uur op de Trans Austria Express gestapt en de kennismaking voortgezet. Om half twaalf hebben we de slaapplaatsen in gereedheid hebben gebracht. Na een sluimerende nachtje werden we om 05:30 uur gewekt waarna een ontbijt werd geserveerd. De trein liep om 06:30 uur Munchen binnen waar we zijn overgestapt op de trein naar Lindau, hiervandaan naar Bregenz dan richting Bludenz en vervolgens naar Schrunz. Van Schrunz zijn we met de postbus naar Gargellen (1588 m) gereden waar we om 13:30 uur bij een prachtige weide vol bloemen werden afgezet en de laatste meters wandelend naar het hotel Vergalden hebben afgelegd. Die middag een wandeling gemaakt rond Gargellen, waarna we lekker van het zonnetje hebben genoten op het terras van het hotel.

Dag 3, Gargellen, maandag 5-juli.

Vandaag de eerste echte wandeldag, het zonnetje stond al prachtig in de lucht op ons te wachten en zijn we om 09:00 uur op pad gegaan. Via het Valzifenbachdal ging het naar de Gandasee (1966 m), het was een smal pad waarvandaan we een prachtig uitzicht hadden op de gletsjer die vervolgens in de Gandasee uitmondde. Daarna verder naar de Schafberghüsli waar we op het terras hebben genoten van een kopje koffie. Nu begon de klim vanaf de Schafberg over diverse sneeuwvelden naar het St. Antoniërjoch (2379 m) op de grens met Zwitserland.  Na de klim van 950 m begon de afdaling naar Gargellen waar we om 17:00 uur moe maar voldaan in het hotel aankwamen.

Dag 4, Gargellen, dinsdag 6-juli.

Heerlijk geslapen, om 7 uur wakker geworden. Eerst naar buiten gekeken, het mooie weer was voorbij het was mistig druilerig weer. Na het ontbijt hebben we onze rugzakken volgepropt met veel warme kleding drinken en een lunchpakket en zijn we om 9 uur vertrokken vanuit het Vergaldenerdal richting Zoll Hütte (2233 m). Het was de bedoeling om een ronde te lopen vanuit het Vergaldenerdal naar het Valzfenzer joch een pas op 2485 m hoogte, vanwaar we dan weer zouden afdalen naar Vergalden. Vanwege de slechte weersomstandigheden en de sneeuwvelden die we moesten oversteken zijn we niet verder gekomen dan de Rotbühelhütte (2103 m) waar we geluncht hebben en daarna dezelfde route zijn terug gelopen. De wandeling terug ging een stuk sneller mede door de kou en de regen wat het wandelen niet prettiger maakte. Om 2 uur waren we terug in het hotel. Na een lekkere warme douche waren we weer snel op temperatuur. Vandaag 500 m geklommen en gedaald.

Dag 5, naar Fiecht, woensdag 7-juli.

Met de postbus verder naar St. Gallenkirch, hier overgestapt op de bus die ons via de Silvretta Hochstrasse naar Bielerhöhe bracht. Het weer was nog niet best, zodat we geen uitzicht op de hoge toppen hadden die er ongetwijfeld wel waren. Bij Bielerhöhe overgestapt op de bus via Galtur (waar de gevolgen van de lawines van afgelopen winter nog duidelijk zichtbaar waren) naar Landeck. Hier op de trein gestapt naar Insbruck, vandaar naar Swaz en vervolgens met het taxibusje naar het  Benedictijner klooster waar broeder Johannes ons welkom heette. Onze kamer (Machtilde) was ontzettend ruim met een enorme douche annex balzaal

Dag 6, Fiecht, donderdag 8-juli.

Na het ontbijt om 9 uur vertrokken voor een wandeling van 18 km. De aanloop ging stijl omhoog. Na ca. ½ uur klimmen zagen we een dier in het bos staan, een Steenbok? Dit was haast onmogelijk op 600 m hoogte en hij bleef doodstil staan. De verrekijker bracht uitkomst, het was een prachtig plaatstalen exemplaar, nou ja!!! Teleurgesteld zijn we verder geklommen. In het plaatsje Stans in een restaurant een kop koffie gedronken.   Vervolgens stond de Wolfsklamm op het programma, een van de mooiste kloven van de Karwendel. Het water raast er met een oorverdovend geweld naar beneden. Boven aangekomen begon de klim naar St. Georgberg (898 m), een oud klooster. Daarna langs een breed pad naar Vomp gewandeld. Het was weer eens bewolkte en niet veel uitzicht, wel hebben we herten gezien. Van Vomp langs akkers naar Fiecht gelopen. Vandaag  700 m geklommen en gedaald.

Dag 7, Fiecht, vrijdag 9-juli.

Na het ontbijt om 8:30 uur met een taxibusje naar St. Martin am Wald (890 m) vertrokken. Om ca 9:15 uur de wandeling gestart. Het was mistig en het regende een beetje, we zijn eerst 500 m geklommen tot bij de Hinterhorn Hütte die jammer genoeg gesloten was zodat de koffie aan onze neus voorbij ging. We waren nogal koud en nat dus hadden we deze eigenlijk wel verdiend. Na buiten wat gegeten te hebben zijn we verder gelopen en zagen 2 Gemsen hoog op de bergflank. Na het vage paadje (volgens SNP beschrijving) gevonden te hebben en een gevaarlijke puinhelling te zijn gepasseerd zijn we boven langs de diepe Vompbachkloof gelopen. Na nog een poos geklommen te hebben konden we de afdaling naar Vomp  inzetten waar we om 17:30 uur bij het klooster arriveerden. Vandaag 800 m geklommen en 1150 m gedaald ca. 16 km gewandeld.

Die avond een rondleiding gehad door het klooster, broeder Johannes vertelde  honderduit over de geschiedenis van de kerk die gerestaureerd werd en hopenlijk in het jaar 2000 voltooid zou zijn. Na het avondeten werden we door de reisleidster gewaarschuwd voor tekenbeten. Na inspectie hadden we een teek op het bovenbeen, deze met een pincet verwijderd.

Dag 8, Fiecht, zaterdag 10-juli.

Een vrije dag naar eigen wens in te vullen. We zijn met Heleen, Jose, Margot en Willem naar Insbruck gegaan. Eerst in Schwaz de kerk bekeken daarna de trein naar Insbruck genomen. Met Jose als 2e reisleidster een stadswandeling gedaan en veel kerken en gebouwen bekeken. Gedurende de wandeling werd het weer steeds beter.  Om 17:00 uur weer terug in het klooster. Heleen heeft ter afsluiting van deze dag nog een kort piano concert gegeven.

Dag 9, naar Mallnitz, zondag 11-juli.

Marlies heeft om 06:30 uur de dienst in de kapel bijgewoont. Broeder Johannes (aardige man) was zeer behulpzaam en gaf uitleg hoe de dienst verliep. Na het ontbijt met de taxi in de stromende regen vertrokken naar Schwaz, hiervandaan met de trein naar Zell am Zee (de Großglockner was in nevel gehuld). Vanwege het weer is de stop van 4 uur vervallen en zijn we meteen doorgereisd. Via de Tauerntunnel naar Mallnitz, waar me met de taxi om 15:00 uur bij hotel Alpenrose arriveerden. Die middag hebben we in de regen nog een rondje om de  mooie Janntzer zee gewandeld.

Dag 10,  Mallnitz, maandag 12-juli.

Om 9 uur vertrokken voor de wandeling vanaf het Zeebachtaal naar de Schwußner Hütte (1328 m) waar we hebben genoten van een lekker bakkie koffie, daarna  aan de lange klim begonnen naar de Pleschischg Hütte (2106 m), echter de bewolking gooide weer roet in het eten en kwam snel opzetten zodat het uitzicht op het dal weer voor ons verborgen bleef. Onderweg was er een moeilijke passage van een bergrivier.  Na een korte onderbreking zijn we verder gelopen tot aan een sneeuwveld onder de Törlriegel (2321 m). Hierna 1000 m gedaald naar het dal. De regen maakte de paden glad waardoor ik een flinke schuiver maakte over een gladde steen. Ook Marlies heeft een flinke blauwe plek op haar bil overgehouden na een val, verder zijn we zonder blessures gebleven. Om 17:45 uur waren we terug bij het hotel. De lengte van de wandeling was ca. 11 km met 1000 m stijgen en dalen.

Dag 11,  Mallnitz, dinsdag 13-juli.

Vandaag is Heleen jarig, bij het ontbijt hebben we voor haar gezongen. Om 09:00 uur zijn we met de Ankogel kabelbaan via een tussenstation naar de Hannover Hütte (2733 m) gestegen. Boven aangekomen hebben we overlegd wat te doen, voor de beklimming van de Ankogel (3252 m) met zijn smalle graad was uiteindelijk geen belangstelling. Door de groep is besloten de kleine Ankogel (3097 m) te bedwingen. Op de top aangekomen hadden we een prachtig uitzicht op het dal. Hierna de afdaling ingezet naar de Hannover Hütte waar Heleen ons trakteerde op koffie met apfelstrudel, vervolgens verder gewandeld via de Höhenweg naar het kabelbaan tussenstation vanwaar we terug naar het dal zijn gebracht.  Het weer was vrij helder vandaag, in de avond begon het echter weer flink te regenen.

Dag 12,  Mallnitz, woensdag 14-juli.

Om 08:00 uur met het taxibusje naar de Stockerhütte,  om 08:15 uur zijn we met 6 mensen aan de moeilijke klim van 1100 m begonnen, Margot en Willem hadden een ATV dag genomen. Om 11:45 uur arriveerden we bij de Minderhütte. De Minderhutte is een onbemande volledig ingerichte hut met een komplete huisraad en  slaapplaatsen. Eenmaal  aangekomen begon het flink te regenen, na een korte pauze zijn we verder gegaan, de weersomstandigheden werden steeds slechter. Vanuit de hut waren we via de Höhenweg over rotsachtig terrein geklauterd tot aan het schitterende kaarmeertje Kleine  Tauernzee. Vanaf het meertje zijn we aan de lange afdaling naar het dal begonnen, gelukkig was het inmiddels gestopt met regenen. Ook was nog de mogelijkheid om de laatste 500 m met de kabelbaan te dalen. Heleen Corine Marlies en ik hebben de afdaling wandelend afgelegd, zodat we om 17:00 uur moe maar voldaan bij de Alpenrose aankwamen.

Dag 13,  naar Wenen, donderdag 15-juli.

Reisdag, met de taxi naar het station in Mallnitz vanwaar we op de trein zijn gestapt die ons via Salzburg naar Wenen bracht. Het was even wennen na al die rust in de bergen de drukte en hectiek van de grote stad.  Die middags met de metro Wenen verkend. Die avond was een afscheidsdiner aangeboden door SNP in een klein maar heel gezellig restaurantje in hartje van Wenen.

Dag 14,  Wenen, vrijdag 16-juli.

Dag ter eigen besteding. Samen met Margot, Willem en Heleen hebben we het Slot Schönbrun met zijn prachtige aangelegde tuinen bezocht en de middag winkelend doorgebracht. In de avond zijn we om 19:15 uur op de nachtrein gestapt die ons naar Arnhem bracht.

Dag 15,  naar Arnhem, zaterdag 17-juli.

Om 07:30 uur in Arnhem aangekomen, vandaar met de trein weer verder naar Sittard gereisd waar we om 11:00 uur moe maar voldaan arriveerden.

Samenvattend

  • prettige rustige groep
  • goede organisatie en reisleiding
  • goed slapen en eten
  • slepen met bagage op de stations
  • mooie wandelingen
  • prachtige panorama’s