IJsland 2011

Rondreis IJsland, 14 dagen met Djoser reizen. Vanaf Keflavik een rondreis tegen de klok in  het eiland rond. Met uitstapjes naar het binnenland om vulkanen en gletchers te bekijken.


Naar foto’s IJsland 2011

Thingvellir – Geysir – Gullfoss

 

4-juli-2011 Dag 1 Amsterdam – Keflavik – Blue Lagoon – Selfoss

5-juli-2011 Dag 2 Selfoss – Thingvellir – Geysir – Gullfoss – Hrauneyar

 

Met Icelandair vlogen we rechtstreeks naar IJsland. Op de luchthaven Leifur Eiríksson van Keflavik stond onze bus en begonnen we direct aan onze rondreis. Even buiten Keflavik verlieten we het asfalt en volgden een spectaculaire gravelweg naar het vissersplaatsje Grindavík. In deze omgeving bezochten we uiteraard het bekende thermale bad ‘Blue Lagoon”. We verlieten na deze warme verfrissende duik de kustweg en sloegen vervolgens af naar Hveragerdi. Deze stad ligt in een groot geothermisch veld dat tientallen kassen voorziet van warmte uit de bodem en vormt zo het centrum van de glastuinbouw van IJsland. Meer noordelijk bereikten we de zuidpunt van IJslands grootste meer, het Thingvallavatn. We overnachten in de buurt van Nesjavellir, waar ook weer een geothermische centrale ligt, die Reykjavik en de omliggende voorsteden van warm water voorziet. De volgende dag brachten we een bezoek aan Thingvellir, letterlijk ’de vlakte van het parlement’, het nationale heiligdom van IJsland. In de kloof Almannagjá, ontstaan door het uit elkaar drijven van de Amerikaanse en Europese tektonische platen, kwam het parlement vanaf 930 jaarlijks bijeen. Men vergaderde hier, sprak recht (niet alleen met woord maar vooral met daad) en wisselde het laatste nieuws uit, alles in de open lucht. De fascinerende omgeving van lavavelden, grillige rotsformaties en bergen maakt deel uit van een nationaal park,  dat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Verder landinwaarts bereikten we een geothermisch gebied waar ’s werelds bekendste geiser en naamgever van alle geisers zich bevindt: Geysir. Af en toe barst Geysir nog wel eens uit, maar lang niet meer zo indrukwekkend als vroeger. Dit gebied telt echter meer borrelende poelen en hete bronnen, waarvan sommige mooi gekleurd zijn. En geiser Strokkur zorgt iedere tien minuten voor een indrukwekkend spektakel. Het was een klein stukje verder rijden naar de mooie waterval Gullfoss die zich in twee etappes naar beneden stort. Een modderig pad bracht ons tot vlakbij het eerste verval. Het was goed weer waardoor zich hier mooie regenbogen vormden. We reden verder landinwaarts en overnachten in het ‘highland centre’ Hrauneyar.

 

Hrauneyar – Landmannalaugar – Hekla – Dyrhólaey

 

6-juli-2011 Dag 3 Hrauneyar, Landmannalaugar

7-juli-2011 Dag 4 Hrauneyar – Seljalandfoss – Skógafoss – Dyrhόlaey – Vík

 

We reden in een uur naar het mooiste wandelgebied van IJsland, de Landmannalaugar. Tijdens de wandeling konden we genieten van de verschillende kleurschakeringen van de omliggende ryolietbergen, snelstromende bergrivieren, lavavelden, modderpoelen, kraters en resten van uitgestrekte sneeuwvelden. Vanaf de Bláhnúkur heb je een mooi uitzicht op de omgeving. Op de terugweg konden we de vermoeidheid van ons spoelen in een dampende beek die wordt gevoed door een verderop gelegen heetwaterbron. De volgende dag voerde onze route langs de beroemdste vulkaan van IJsland, Hekla. Deze 7000 jaar oude vulkaan is nog steeds actief en barstte in 1991 zonder enige aankondiging uit. Het onaardse landschap rond de vulkaan deed mensen in de middeleeuwen vermoeden dat zich hier ergens de toegangspoort tot de hel bevond.

Het was helder weer en de 1500 meter hoge Hekla was duidelijk te zien boven het zuidelijke laagland. Via de waterval Seljalandfoss reden we het vruchtbare

laagland van de zuidkust in. Het uitzicht, op de met dwergwilgen beboste bergen en op de ijskap van de gletsjer Myrdalsjökull, is hier indrukwekkend.

Verderop, aan de kust, namen we een kijkje bij de 60 meter hoge waterval Skógafoss. Volgens de legende verborg de kolonist Thrasi hier een kist vol goud onder de waterval. Even goed speuren dus! Via Skógar bezochten we de rotsklomp Dyrhólaey, waarvan een smalle uitloper met een boogvormige opening de Atlantische Oceaan insteekt. Op de 120 meter hoge kaap die boven het zwarte strand uittorent, bevinden zich broedkolonies van verschillende soorten zeevogels. In de zomermaanden kun je hier veel papegaaiduikers zien. We eindigden de dag in het plaatsje Vík.

 

Skaftafell nationaal park – Jökullsarlónlagune

 

8-juli-2011 Dag 5 Vík – Lakagigar – Kirkjubæjarklaustur

9-juli-2011 Dag 6 Kirkjubæjarklaustur – Skaftafell Nationaal park – Jökullsarlónlagune – Höfn

10-juli-2011 Dag 7 Höfn – Öxivallei- Bakkagerdi

 

Vanuit Vík bogen we af naar het binnenland om een kijkje te nemen bij de kraterrijen van Lakagígar, zo’n honderd kraters waarvan de wanden sterk in kleur en grootte verschillen, de hoogste reikt tot 100 meter. In het dorpje Kirkjubæjarklaustur heeft Pater Jón Steingrímsson, volgens de legende, de toestromende lava van de Lakagígar met een vurige preek vlak voor de kerk tot stilstand gebracht. De volgende dag hadden we zicht op de grootste ijskap in Europa, Vatnajökull. Met een oppervlakte van ongeveer 8500 km² is deze gletsjer een imposant overblijfsel van de laatste ijstijd. Het mooie nationale park Skaftafell toont een aaneenschakeling van zeer diverse landschappen. Hoge bergen, gletsjers, diepe ravijnen, berkenbossen en heldere beekjes zorgden voor sterke contrasten. De bekende Svartifoss, de ‘zwarte’ waterval, stort zich hier van een wand van basaltblokken in het diepe. We hebben hier een spectakulaire wandeling gemaakt op een van de uitlopers van de Svinasfellsjokull gletsjer.

 

We vervolgden onze route naar de Jökullsarlón gletsjerlagune, een ijsmeer dat al enkele keren het decor is geweest voor spectaculaire scènes in James Bond-films. De flinke brokken ijs die in het gletsjermeer drijven, zijn afgebroken van de nabijgelegen twintig kilometer brede Breidamerkurjökullgletsjer. Doordat deze gletsjer iedere dag enkele meters vooruitglijdt, het meer in, kalft de ijsmassa af. We hebben een boottochtje van een half uur gemaakt waarbij we de ijsbergen van dichtbij konden fotograferen. In de namiddag reden we verder naar ons overnachtingadres vlakbij het plaatsje Höfn. De volgende dag reden we het oude fjordenlandschap van Oost-IJsland binnen. Lang voordat de Vikingen voet aan wal zetten vestigden zich Ierse monniken in deze streek, op zoek naar den ultieme stilte. Via de mooie Öxivallei bereikten we het kleine plaatsje Bakkagerdi, dat ook wel Borgarfjördur wordt genoemd. In het oog springt de veelkleurige berg Dyrfjöll met zijn hellingen van ryoliet. De omgeving heeft een rijke elfentraditie, volgens de legende wonen verschillende elfen in de heuvels die de fjorden omringen.

 

 

Raufarhöfn – Dettifoss – Husavík- Mývatn

 

11-juli-2011 Dag 8 Bakkagerdi – Raufarhöfn

12-juli-2011 Dag 9 Raufarhöfn – Dettifoss – Mývatn

13-juli-2011 Dag 10 Mývatn

 

Via de druk door vogels bezochte modderige rivierdelta van de Lagarfljót en de Jökulsa á Dal kwamen we terug op de ringweg. Verder noordwaarts lieten we andere reizigers achter ons en reden over een van de hoogste bergpassen van IJsland, de Hellisheidi, waar we genoten van mooie uitzichten op de Héradsflóibaai. We reden nog een stukje naar het noorden, waar verlaten boerderijen het landschap domineren. Op IJslands noordelijkste punt Hraunhafnartangi zagen we een mooi gelegen vuurtoren met een mooi uitzicht op de Noordelijke IJszee. Vanuit Rauferhofn hebben we met een typisch IJslands vissersschip de ruige noordelijke kustlijn ontdekt. In de reisbeschrijving stond dat we de noordpool konden bereiken met een boot, de schipper heeft echter geen vergunning meer voor deze tochten dus ging de tocht niet door. Via het schiereiland bereikten we Europa’s krachtigste waterval Dettifoss, een bruine stroom die zich met veel kabaal in de 40 meter lager gelegen kloof stort. We hebben nog een kwartier stroomopwaarts gewandeld, waar we de  minder spectaculaire, maar aantrekkelijke Selfoss waterval hebben gezien. Hierna brachten we een bezoek aan het geothermisch gebied van Namaskard. Je waande je hier in een buitenaardse omgeving met pruttelende modderpoelen, lavarots sculpturen, echte en pseudo-vulkaankraters, zwavelbaden en sissende stoombronnen. De aanwezigheid van natuurlijk warm water heeft de omgeving van het meer veranderd in een vruchtbaar landbouwgebied. In het schilderachtige havenplaatsje Husavík hebben we deelgenomen aan een boottocht en walvissen en dolfijnen gezien. Die middags hebben we een uitstapje naar de krater Hverfjall en het spectaculaire lavaveld van Dimmuborgir gemaakt. Drie meiden van onze groep hebben die dag een prachtig tocht met een IJslands paard gemaakt in de buurt van Myvatn, waarbij de unieke tölt (manier van lopenvan IJslandse paarden) van deze paarden hun is opgevallen.

 

Vatnsnes – Grundarfjördur – Reykjavik

 

14-juli-2011 Mývatn – Godafoss – Akuyeri – Vatnsnes

15-juli-2011 Dag 12 Vatnsnes – Grundarfjördur

16-juli-2011 Dag 13 Grundarfjördur – Eldborg- Reykjavik

17-juli-2011 Dag 14 Reykjavik – Keflavik – Amsterdam

 

Deze ochtend volgden we de kustweg in westelijke richting, via Akureyri, een ‘grote’ plaats in Noord-IJsland, naar het schiereiland Vatnsnes. Langs deze ruige kust wemelt het van de zeehonden en verschillende zeevogels. Na de overnachting in Hvammstangi reden we via de Hvammsfjördur naar Stykkisholmur, waar we in de middag een twee uur durende boottocht hebben gemaakt naar de eilandenarchipel van Breidafjördur, om daar op zoek te gaan naar prachtige vogels en wellicht ook smakelijke weekdieren (we hebben de St’Jacobsschelp geproefd. We hebben papegaaiduikers, aalscholvers en sterns gezien en zelfs een glimp van de zeldzame zeearend opgevangen.

We overnachten vervolgens in het mooie plaatsje Grundarfjördur. Via het schiereiland Snæfellsnes en de imposante krater Eldborg reden we naar Reykjavik. We hebben hier de middag en avond de tijd gehad om deze hippe hoofdstad met een aantal musea, de Hallgrimmskirkja en vele restaurantjes en andere uitgaansmogelijkheden te bezoeken. De volgende ochtend vroeg vertrok de terugvlucht van Keflavik naar Amsterdam. Het was een schitterende vakantie met prachtige natuur en een fijne rustige groep mensen en een uitstekende reisleider Wim Struijk.

 

Rondreis IJsland, 14 dagen

Reisorganisatie: Djoser reizen

 

Djoser Tel: 071-5126400
Breestraat 125 Fax: 071-5120775
2311 CM Leiden e-mail: info@djoser.nl <mailto:info@djoser.nl>

 

Reisleider: Wim Struijk.

 

De reis was goed georganiseerd, Wim is een uitstekende reisleider die gedurende de vele busritten op een kundige en plezierige wijze ons deelgenoot heeft gemaakt van zijn ervaringen en opgedane kennis over IJsland. Ook een pluimpje voor onze zeer goede en ervaren IJslandse chauffeur.

De onderkomens waren zoals verwacht, het was geen luxe reis. Toch waren de meeste overnachtingen op 2 persoonskamers. Op enkele plaatsen waren het tot max. 6 persoonskamers en in Myvatn was het in een gemeenschapshuis Heiðarbær waar op het toneel werd geslapen, in afgetimmerde hokjes die aan de bovenkant open waren. De natuur heeft echter alles goed gemaakt, zodat het een onvergetelijke reis is geworden.